ÉRTED HARAGSZOM, NEM ELLENED

Friss topikok

  • kvadrillio: A játékgépek betiltásából profitál a Szerencsejáték Zrt. Kaszálnak az állami kaszinók 2013. 3. 22.... (2013.03.24. 14:09) Egy kézfogás ára
  • Sarah Kovacs: Nemzeti Színházunkróllévén szó, mi a bánat az a :" Hungarian Showcase" Na ez a gusztustalanság . (2013.03.18. 07:20) 8 millió sültparaszt?
  • tamitom: Az a baj, hogy annyibe kerül a színházjegy, hogy az embernek nincs lehetősége kísérletezni, a műso... (2013.02.11. 11:08) A vágy villamosa gyorsan száguld

Címkék

Dívány és kanapé - A lényeg az, amiről nem beszél az ember…

2013.02.14. 15:31 kulturblogger

Kicsit furcsa ajándék lehet így Valentin napra, de stílusosabb és mélyebb, mint egy likőrös bonbon.

A darab középpontjában a világhírű pszichoanalitikus, Sigmund Freud áll. Londoni otthonába látogatóba érkezik egy kevésbé híres fiatal professzor, Clive Staples Lewis, aki korábbi könyvében nevetségessé tette az idős lélekbúvárt. Két szakember. Az egyik legenda. A másik talán lesz. Fiatal és idős. Két generáció. Két felelős értelmiségi egy nehéz, fájdalmas és zűrzavaros történelmi pillanatban.

Filozófia, életszemlélet, vagy csak útkeresés, elbújás a félelem elől. Ismerjük magunkat? Akarjuk, hogy mások gondoskodjanak rólunk, mert félünk…

azutolsooraalfoldijordan[1].jpgAlföldi Róbert és Jordán Tamás jutalomjátéka, azoknak akik hajlandóak egy téli esős-havas estén mélyebbre ásni, áskálódni. Tökéletes karakterformálás.

Dívány és kanapé. Öreg és fiatal. Istentelen és hívő. Elmúló és élő. Önigazolások, fikciók…képzelgések eszmék és tudomány határán.

Angol? humor, szatíra, intrika, fricska, nekünk nézőknek, akik a kamaradarab élő díszleteiként ülünk Freud asztalainál, az imádott egyiptomi és római istenségek faragott szobrok között.

Vagyunk. Hallgatunk. Ámulunk és néha elgondolkodunk, ki okít kit?

Szex és Isten, bizarr kapcsolatok, jól és kevésbé jól megfogalmazott zsidó viccek. Van aki nevet, van akinek magyarázni kell, nem a darabot, nem a színjátékot. Az 100%os. A humort, ami nélkülözhetetlen az élethez, de a halálhoz is.

Jordán a rákban szenvedő Freud vénülő, bosszankodó figuráját borzos , borostás gyűrt homlokkal, betegsége okán néha a szájából kifolyó művérrel teszi még hatásosabbá.  Alföldi, aki fiatal irodalomtörténészként keresi az Utat, vitatkozik, provokál, védi az igazát, hangosan, tágra nyíló orrlyukakkal, hol pedig csöndben, bordó kárpitos fotelben kockás öltönyében  mélázván.

Párbeszéd az életről, egy bő órára kiragadva minket a belváros színes kirakatai közül, vagy épp az esti megszokott otthoni punnyadásból. 

Érdemes.

Bemutató: Mark St. Germain: Last session,

Rózsavölgyi Arts&cafe, febr 14, 19.30h

Alföldi Róbert és Jordán Tamás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kultura.blog.hu/api/trackback/id/tr875080513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása