ÉRTED HARAGSZOM, NEM ELLENED

Friss topikok

  • kvadrillio: A játékgépek betiltásából profitál a Szerencsejáték Zrt. Kaszálnak az állami kaszinók 2013. 3. 22.... (2013.03.24. 14:09) Egy kézfogás ára
  • Sarah Kovacs: Nemzeti Színházunkróllévén szó, mi a bánat az a :" Hungarian Showcase" Na ez a gusztustalanság . (2013.03.18. 07:20) 8 millió sültparaszt?
  • tamitom: Az a baj, hogy annyibe kerül a színházjegy, hogy az embernek nincs lehetősége kísérletezni, a műso... (2013.02.11. 11:08) A vágy villamosa gyorsan száguld

Címkék

Múzeumi bobozás

2013.03.14. 18:04 kulturblogger

Van annak valami diszkrét bája, amikor a jelenlegi kormány egykori helyettes államtitkára oly módon próbál nyomást gyakorolni korábbi munkahelyének mai vezetőire, hogy telesírja a sajtót az általa lassan két éve vezetett múzeum nyomorával. Mindezt úgy, hogy közben úgy csúsztatja a számokat, mint jamaicai bobos a gyakorló szánkót.

Vágjuk fel gyorsan az ereinket amiatt, hogy a szentendrei múzeumokra a tavalyi 310 millió forint helyett csak 191 jut idén? Igen, de csak akkor, ha azt ügyesen elhallgatjuk, hogy a tavalyi 310 millióból nemcsak Szentendre múzeumainak működését, de egész Pest megye, valamennyi, a megyei múzeumhoz tartozó gyűjteményét kellett fenntartani. Tehát azokat a kisebb-nagyobb intézményekét is, amelyek éppen idén január elsejétől kerültek azokhoz a településekhez, ahol fizikailag is találhatók.

Eljött az armageddon, mert harminc embert el kellett küldeni a szentendrei múzeumoktól? Persze, és csak Bruce Willis menthetné meg az intézményt, ha eltitkoljuk, hogy a 30 ember csak 19, mert jó magyar szokás szerint a be nem töltött státuszokat, meg a nyugdíjasokat is bemondjuk. No meg hallgatunk arról is, hogy azért kellett elküldeni kollégákat, mert januártól nem tartozik fennhatóságunk alá egész Pest megye, csak a 27 ezres Szentendre.

A magyar kultúra legújabb botrányköve, hogy nem turista szezonban be kell zárni múzeumokat? Igen, ha úgy csinálunk, mintha az elmúlt évtizedekben nem ebben az országban éltünk volna, és közelébe se merészkedtünk a honi múzeumoknak. Nehéz tudomásul venni, pedig tény, hogy vannak - és voltak - időszakok, amikor a legfelkapottabb Szentendrén sincs annyi látogató a múzeumokban, amiből legalább a villanyszámlát fedezni lehetne.

És, ha már villanyszámla. Nem csusszanjunk el norvég bobosként azon apró, ámde vicces momentum mellett, miszerint azért vertek 10 milliós bírságot a siránkozó direktor egyik helyi gyűjteményére, mert a múzeum Aczél György óta lopta az áramot! Persze ez feltűnhetett volna az elmúlt szűk két évben intézményeiért aggódó igazgatónak, már ha valóban azzal foglalkozik, ami a dolga. És mondjuk nem saját politikai karrierjének építgetésén - lassan Szentendrén minden ő, ami kultúra és turizmus -, utódjai ekézésén és látványos különállásán - lásd a tavalyi Múzeumok Éjszakáját - jár az esze. Mert tele lehet sírni a sajtót, hogy a városi rangok mellett még teremőrnek is be kell állni, meg lehet a jól fizetett munkánkat minimális hatékonysággal végezni is.

Persze csak akkor, ha egy önmagunk által rendezett konferencián nem röhögtetjük ki magunkat olyan kijelentéssel, hogy 2010-ben a közlönyből tudtuk meg, hogy a kulturális tárca helyettes államtitkárai leszünk. Ahol aztán pár hónap után már csak azon dolgoztunk, hogy a távozásunkat miként készítsük elő.

Ez így nem megy. Kint is vagyok, bent is vagyok, és a saját fészkembe…? Ennél a lebukok és kibekkelem is színvonalasabb hozzáállás.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kultura.blog.hu/api/trackback/id/tr225134987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása